Pari sanaa Kopedan toiminnasta ja ympäristöstä


Kopeda tarjoili herkullista tuorepuuroa käyttiksen Autoton Penger -tapahtumassa. 
Kuva: Elina Nieminen 

Hei jäsen tai muu blogimme lukija, tiesitkö, että Kopedalla on ympäristöohjelma, joka on laadittu yhdistyksen toiminnan suuntaamiseksi? Ai et?! Ei haittaa, sillä nyt tiedät. 

Näin alkuvuodesta, kun yhdistysten uudet hallitukset alkavat käynnistellä toimintaansa, on hyvä hetki luoda vielä katseet hetkeksi edellisvuoteen. Sain kunnian toimia Kopedan ympäristövastaavana kauden 2015. Heti kauden alussa ympäristövastaavan tehtävänä on esitellä ja hyväksyttää ympäristöohjelma hallituksen kokouksessa. 

Edeltäjäni laatima ympäristöohjelma vaikutti hyvin käytännönläheiseltä ja toimivalta, joten tein siihen vain pari pientä täydennystä ja ohjelma oli valmis hyväksyttäväksi ja lisättäväksi yhdistyksen toimintasuunnitelman liitteeksi HYYn toiminta-avustushakemukseen.     

Tein kuitenkin jo pian toimintakauteni alettua havainnon, että osa yhdistyksemme toimintakäytännöistä oli muuttunut siten, että jotkin ympäristöohjelman tavoitteista oli käyneet oikeastaan mahdottomiksi toteuttaa. Esimerkiksi astioidenpesu astianpesukoneella ei ainakaan kokousten yhteydessä tullut kysymykseen, koska astioista ei yleensä tullut täyttä koneellista eikä kukaan olisi ollut sitä aamulla tyhjentämässä.    

Loppuvuodesta päätin alkaa selvitellä, kuinka ympäristöohjelman tavoitteet ylipäätään olivat vuoden aikana Kopedan toiminnassa toteutuneet. Loin ympäristöohjelman tavoitteiden pohjalta kyselyn, jonka osoitin yhdistyksen hallitukselle ja toimihenkilöille. Kysely oli Kopedan ensiaskel matkalla kohti ympäristöohjelman toteutumisen seurantaa. Toivon, että matkasta tulee vielä pitkä ja antoisa.  

Ympäristökyselyyn vastasi noin puolet Kopedan hallitukseen ja toimihenkilöiksi vuodelle 2015 nimetyistä. Enemmän vastauksia olisi ollut parempi, mutta päätin silti tehdä pienen yhteenvedon vastauksista. 

Kokouksiin liittyvistä tavoitteista parhaiten toteutuivat kertakäyttöastioiden vähäinen käyttö, jätteiden lajittelu sekä ylijäämien hyödyntäminen. Tarjottavat valitettavasti valittiin yleensä aika ja raha edellä, eikä ympäristönäkökulma mielessä. Maittavuus, terveellisyys, kausi- sekä kasvisruoka saivat nekin maininnat vastauksissa ja niiden toivoisi myös jatkossa saavan entistä enemmän painoarvoa. 

Kopedan järjestämissä tapahtumissa taas kausiruoka tuli esiin useammassakin vastauksessa. Sesongin raaka-aineet ovatkin yleensä edullisia, joten ne eivät koidu ongelmaksi budjetin suhteen, kuten vaikkapa luomun kohdalla saattaa käydä. Jätteiden lajittelu sitä vastoin vaikuttaisi olevan suurempi ongelma, ainakin juhlatilaisuuksien kohdalla. Kyselyssä selvisi, että eräät juhlapaikat, kuten Alina, ei ilmeisesti myöskään tue lajittelua. Kopedan tapahtumissa yleisimmin syntyvää jätettä on kertakäyttöastiat, biojäte, erilaiset koristeet ja pakkausmuovi. Bio- ja sekajäte useimmiten löysivät tiensä omiin astioihisa. 

SP10:n kolmannen kerroksen aulan sekä Rexin jätteiden lajittelupisteet olivat olleet ahkerasti käytössä ja ne todettiin kohtuullisen toimiviksi. Selvittelyn alle tulevalle vuodelle jää ainakin se, miten lajittelupisteet voisivat olla entistäkin toimivammat, käytetymmät sekä minkä kaikkien eri jätelajien lajittelu kyseisissä tiloissa tulevaisuudessa ylipäätään on relevanttia.

Kopedan vahvuudet ympäristönäkökulmasta (perustuvat kokemukseen sekä kyselyyn)

+ Yksinomaan sähköisten asiakirjojen käyttö, niin pitkälle kuin yhdityssäännöt sen mahdollistavat. 
+ Kokouksissa käytetään kertakkäyttöastioita hyvin harvoin, eikä jätettä juurikaan synny. Ja jäte, mitä syntyy, lajitellaan asianmukaisesti. Ylijääneille tarjottaville löytyy yleensä aina jokin muu osoite kuin roskis.
+ Jo olemassa olevan hyödyntäminen sekä uudelleen käyttö esim. tapahtumakoristeluissa. 
+ Positiivinen asenne ympäristöasioita kohtaan ja halu tehdä sekä osallistua, mikä esim. vuonna 2015 näkyi siinä, että Kopeda oli kaikesta kiireestä huolimatta isolla panoksella mukana koko käyttiksen Autoton Penger ympäristötapahtumassa. 

Kehitettävää
- Tapahtumien jätteiden lajittelussa. 
- Kokoustarjoilujen ympäristöystävällisyydessä. 
- Suunnittelussa ja tiedottamisessa. Juuri tämän avuksi ympäristöohjelma on laadittu!


Satu Rumbin
Kopedan Ympäristövastaava 2015



CONVERSATION

1 kommenttia:

  1. Uskomatonta, mutta totta Jumala on aina suuri. Kun useita julkaisuja hakemuskopio pankin, sain laina läpi hyvin ystävällinen nainen. Lisätietoja antavat hänelle sähköpostitse osoitteessa: marilinetricha@mail.ru se tarjoaa lainoja € 30000 € 3.000.000.000 kenellekään pystyä palauttamaan sille korkoineen alhaisella nopeudella 2 % eivät epäile, että viesti. Tämä on täydellinen todellisuutta. Levitä sanaa ystävien ja perheen jotka ovat avun tarpeessa.
    takaisinmaksu alkaa viiden kuukauden kuluttua vastaanottamisesta luotto
    Jumala siunatkoon teitä.

    VastaaPoista

Back
to top